Основни новости в Xiaomi 14

Основни новости в Xiaomi 14

На пръв поглед Xiaomi 14 впечатлява със своята премиум изработка. Дизайнът на телефона е определян от много хора, като класически и компактен, което олесянва рабатата с една ръка. Страничната рамка на телефона е изработена от полиран метал. Гърбът е стъклен и заоблен в краищата, а версията в бяло е с огледален завършек. Секцията със задната камера прави впечатление със своите размери и грапавата повърхност по нея.Хардуерните бутони са преместени от дясно на корпуса, отдолу са поместени USB Type-C портът за зреждане, високоговорителят и слотът за SIM карти.

LTPO AMOLED екрана от най-висок клас е с размер от 6,36 инча и има тънки странични рамки. Налична е и 1.5К ( 2670 х 1200 пиксела) резолюция. Поддържа също така и опресняване на дисплея до 120Hz с възможност за автоматична промяна на опресняването спрямо показваното съдържание в диапазон от 1Hz-120Hz (AdaptiveSync Pro). При нормална употреба яркостта на дисплея е 1000 нита, а при нужда може да стигне до 3000 нита. Екранът е сертифициран с HDR10+, а сред другите му допълнения са Dolby Vision, покритие на цветова гама DCI-P3 и сертификация от TUV за ниските си нива на синя светлина. Дисплеят разполага с доста здрав завършек на стъклото, а именно защитно покритие на стъкло Gorilla Glass Victus.

Производителността на устройството е значително подобрена с използването на чипсет от най-новото поколение на Qualcomm (Snapdragon 8 Gen 3), който е изработен по 4nm технология и има централен процесор с честота 3,3GHz на главното ядро. Също така е оборудван и с графичен ускорител Adreno 750, разполага още с 512GB UFS 4.0 памет за съхранение на файлове и 12GB LPDDR5X RAM.

Охладителната система е под наименованието IceLoop, имаща иновативен подход към по-добро охлаждане, посредством изпарителна камера за 3-пъти по-висока ефективност, според компанията. Това на свой ред води до постигането на производителност от най-високи нива.

Що се отнася до свързаността, телефонът разполага с всичко необходимо като 5G, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC и USB Type-C с технология USB 3.2 Gen 1 за още по-бърз пренос на данни. При сравнителните тестове телефонът показва доста добри показатели относно производителността си и охлаждането.

Звуковата система включва 2 стерео високоговорителя с Dolby Atmos, а качеството на звука е на доста високо ниво. Също така има сертификации Hi-Res Audio и Hi-res Audio Wireless. Има налични 4 микрофона, както и голям линеен мотор за вибрационни ефекти. Има и добавен IR предавател за управление на домашни уреди, позициониран в секцията на основната камера.