Нововъведения в iOS 18

Нововъведения в iOS 18

С премиерата на iPhone 16, Apple ще пусне и новата си операционна система, а именно iOS 18 . Системната актуализация ще бъде достъпна за всички модели iPhone от iPhone XR до iPhone 15 Pro Max. Разбира се, тя ще бъде налична и за моделите от серията iPhone 16, чието представяне очакваме през есента на 2024-та.

С новата актуализация идват и най-големите промени в операционната система на Apple. Те включват по-свободна промяна на иконите - цвета, фона и техния размер. С iOS 18 се задават промени и в приложенията "Photos", и "Messages". Ще бъде добавена и дългоочакваната функция за заключване на папки и приложения с биометрични данни като лицево разпознаване. Освен това ще станем свидетели на "Game Mode" и други нововъведения.

Photos

Apple представи обновленията в приложението като най-големите досега. Целта е да се улесни работата на потребителите с все по-бързо увеличаващата се база данни. Ще бъде възможно групирането на снимки от различни събития по колекции, както и избор на любими приятели и любимци.

Messages

Време беше да видим и поддръжка на RCS съобщения от Apple, което ще улесни изпращането на съобщения и снимки до Android устройства и ще намали разходите за текстови съобщения, които все още са една от най-скъпите услуги. Друго нововъведение е изпращането на SMS съобщения чрез сателитна връзка, дори на места без обхват, като това ще е достъпно само за моделите, които поддържат тази функция. Услугата все още няма да е активна в България.

iMessage ще може да форматира съобщения и ще бъде добавена възможността за задаване на точно време за изпращане на съобщение.

Заключване на приложения с биометрични данни

С iOS 18 ще бъде въведена възможност за заключване на всяко приложение с Face ID, пръстов отпечатък или парола. По този начин потребителите ще могат по-лесно да защитят информацията и личните си данни в случай на изгубване или кражба. Ще можете да заключвате телефона си така, че дори да дадете на някого достъп до определено приложение, той ще може да вижда информация само от него. За да се премахне тази защита, ще трябва да се следват стъпките, необходими при активирането на тази функция.

Game Mode / Режим на игра

Ако решите да играете по-тежка игра на вашето устройство, този режим ще помогне телефонът да използва по-голямата част от ресурсите си, за сметка на приложенията, работещи на заден план.

Други нововъведения

Ще има и няколко по-малки промени в Apple Maps, Mail, Journal и Wallet. В Apple Maps ще можете да виждате картите в топографски изглед и да сваляте карти с маршрути за офлайн използване. Иконите на дисплея ще могат да се аранжират по-свободно, като ще има възможност да оставяте свободни пространства на част от дисплея, за да виждате по-хубаво тапета на телефона си. Ще можете да сменяте фона и цвета на иконите, както и техния размер. Контролният панел също ще претърпи промени. С iOS 18 за първи път ще можете да променяте и иконите на заключения екран.