ЕС: Всички електронни устройства да са с USB-C

ЕС: Всички електронни устройства да са с USB-C

Европейската комисия иска да наложи USB-C като нов единен стандарт за зареждане на всички електронни устройства с цел удобство за самите потребители и редуциране на електронните отпадъци. След дълга работа с индустриите в последните 10 години, броят на типовете зарядни устройства бе редуциран от 30 до 3. С предложени изменения в директивата за радио оборудване се цели оеднаквяване на стандарта за зареждане и този за бързо зареждане, като така USB-C ще се използва при мобилни телефони, таблети, слушалки, игрални конзоли и други, а в допълнение ЕК предлага устройствата да се продават без зарядни устройства включени в комплекта.

В следствие на промените производителите ще трябва да предоставят релевантна информация относно мощността, която поддържа всяко устройство и също така дали използва бързо зареждане. Ако регулацията бъде приета ще се осигури 24 месечен период за адаптация на индустрията преди влизането на промените в сила.

Повечето устройства в днешно време ипозлват microUSB или USB-C порт за разлика от Apple, които въведоха новият стандарт в таблетите си, но все още използват Lightning порт при телефоните Apple iPhone. Според гиганта от Купертино оеднаквяването на зареждащия порт пречи на иновациите вместо да ги стимулира, което би довело до неудобство за потребителите не само в Европа, но и по света.